Hemlarm

Hemlarm

Det finns många goda skäl att skaffa larm. Här går vi igenom hur man skyddar sig med hemlarm samt skillnaden mellan larmsystem.

Så här fungerar det.

Förhindra inbrott och skräm bort tjuven

Dagens moderna larmsystem varnar vid inbrott, brand, rökbildning och vattenläckage. Med smarta tillägg kan man dessutom styra exempelvis belysning, dörrar och vissa elektriska apparater.
 Hemlarm fyller flertalet funktioner. Det har dels till syfte att avskräcka tjuvar, uppmärksamma dig och larmcentralen när inbrott sker och förhindra inbrottstjuvar från att verka ostört med högljudda av sirener. Hur avancerat larmsystem man vill ha är både en ambitions- och en prisfråga. Det finns många olika varianter och utformanden.

Exempel på hur man kan skydda sig

Vetskapen om att hemlarm finns kan avskräcka från att inbrott inleds. Inbrottssäkra dörrar och fönster kan förhindra att inbrott sker. Med hjälp av lampor och apparater som sätts igång vid olika scenarion blir det svårt för en tjuv att avgöra om någon är bortrest eller inte. Övervakningskameror ger dig som husägare möjlighet att kontrollera status på distans och fångar eventuella gärningsmän på bild, vilket kan ge bra signalement för en polisutredning. Det finns även exempelvis glaskrossdetektorer, magnetdetektorer och rörelsedetektorer som ytterligare både kan förebygga inbrott och ge tidiga signaler om att inbrott pågår. Om inbrott ändå sker, gör hemlarmets sirener så att inbrottstjuven inte kan jobba ostört och blir tvungen att avlägsna sig snabbt.
 Det är oftast en bra idé att investera i hemlarm och tillhörande inbrottsförebyggande komponenter till sitt hem.

Skillnaden mellan friköpta larm och abonnemang

Abonnemangsbaserade larmsystem installeras av proffs medan man får installera friköpta larmsystem själv.
 Ett friköpt larmsystem har högre startkostnad men ingen månadskostnad (önskar man uppkoppling mot larmcentral får man däremot betala en viss månadskostnad för det). Abonnemangsbaserat larmsystem har lägre startkostnad men en högre månadskostnad.