Uppvärmning

Uppvärmning

Finns det något värre än att frysa? Kanske att betala höga räkningar? Läs våra tips så kan du slippa undan båda delarna.

Boendes i villa kan du räkna med att minst hälften av elräkningen utförs av att värma upp huset. Utöver pengafrågan är även trivsel, klimatpåverkan och enkelhet faktorer att väga in i valet av uppvärmningsmetod. Kanske är det dags att byta till ett smartare sätt att värma upp ditt hem?

Direktverkande el

Att använda direktverkande el som uppvärmningskälla innebär lokal uppvärmning bestående av elektriska resistorer. Dessa avger värme direkt till rummen och kopplas direkt till elnätet. Systemet blev populärt på 70-talet när det fanns gott om billig el men anses idag vara relativt dyrt. Här kan du ofta göra stora besparingar över tid genom att byta till ett annat sätt att skaffa värme till huset.

Fjärrvärme

Fjärrvärme produceras i en central produktionsanlägg-ning där varmvatten distribueras genom rörsystem under marken ut till hushåll i Sverige. Fjärrvärme kräver litet underhåll av slutanvändaren. Det är däremot inte alla områden i Sverige som är anslutna till ett fjärrvärmenät.

Pannor

Vatten värms lokalt i en panna och värmen fördelas ut med ett radiatorsystem. Det finns olika sorters värmepannor i varierande storlekar. Här följer några vanliga exempel:

  • Elpanna
  • Flispanna
  • Kombinationspanna
  • Oljepanna
  • Pelletspanna
  • Vedpanna

Värmepump

En värmepump är en anordning som förflyttar värme från ett ställe till ett annat. Om du har ett hus som använder direktverkande el kan du antagligen göra stora besparingar på att investera i en värmepump. Läs mer i vårt avsnitt om Värmepumpar.

Kompletterande värmekällor

Det finns roligare saker att lägga pengar på än elräkningar. En kompletterande värmekälla kan ofta minska dina uppvärmningskostnader.

Golvvärme

Få saker är så behagliga som att gå på varma golv när temperaturen kryper nedåt. Golvvärme möjliggör lägre inomhustemperatur i övrigt, vilket gör – mot vad många tror – att man kan spara några slantar. Varma fötter ger en upplevelse av den faktiska temperaturen och värme stiger.

Kamin

Genom att elda ved i en braskamin, kakelugn, vedspis eller annan typ får du upp värmen i hemmet. Att elda kräver däremot återkommande påfyllning av ved. Ett alternativ är kaminen som eldas med pellets – eldningen sker automatiskt och påfyllning av pellets är glesare.
Placerar du en kaminfläkt ovanpå kaminen eller vedspisen får du bättre värmefördelning och ett jämnare inomhusklimat. Fläkten drivs helt av kaminens värme och sprider den ut i rummet, istället för att stiga.

Luftvärmepump

Luftvärmepumpen utnyttjar utomhusluft som värms upp under tryck som sedan blåses in till huset.

Solceller

Solenergi kan med fördel kombineras med flera uppvärmningsmetoder. Exempelvis kan solceller som producerar elektricitet driva en värmepump.

Värmefläkt

När du snabbt vill värma upp ett litet område är en värmefläkt en smidig lösning. Den är portabel och enkel att använda. Detta är dock ingen permanent lösning. Att återkommande använda värmefläkt för uppvärmning blir snabbt väldigt dyrt, då den förbrukar mycket el.