Växthus

Växthus

Lusthus och odlingsplats. Ekologiska grönsaker, frukter och egenproducerade snittblommor. Livet blir härligare med ett växthus!

Många har en dröm om ett eget växthus. Det finns fler användningsområden och mycket att välja emellan.

Varför växthus?

Förutom att förhöja både utseendet och värdet på trädgården så kan ett växthus tillföra mycket. Man kan exempelvis komma igång med frösådd tidigare och förvara växter i växthuset under vintern. När sommaren kommer är både frösådd och förgrodd avklarat och man kan avnjuta egenodlade grönsaker.

 Det finns många växter som trivs bäst just i växthus, till exempel paprika, gurka, tomater, jordgubbar, basilika, citrusfrukter och persika.

Vilket ska jag välja?

Innan man bestämmer sig vilket växthus man skaffar sig är det några frågor man bör ställa sig. Vad är syftet med växthuset och passar det bäst med ett litet, mellanstort eller stort växthus? På marknaden finns en hel uppsjö av växthus tillverkade i olika material, i olika storlekar och av olika design – allt från enkla byggnader med räta vinklar till regelrätta små genomskinliga slott!

 Om man skaffar sig växthuset enbart för odling är ett växthus av plast att föredra före glas. Läget för växthuset är viktigt, det ska vara ljust men inte för varmt och soligt. Hittar man en plats där solen exempelvis silas genom ett träd är det optimalt att bygga växthuset där.

Händig eller bekväm?

Har du tänkt bygga växthuset själv eller köpa ett fabrikstillverkat växthus? Det kan självklart bli billigare att bygga själv, däremot är det mer tidskrävande och kräver i regel mer underhåll än ett köpt växthus.

 Det vanligaste misstaget man gör är att skaffa sig ett för litet växthus – dels blir ett litet växthus snabbt för varmt, dels är det många som får mersmak och vill odla mer och mer…

 Förutom själva växthuset är det vanligt att man införskaffar sig en odlingsbänk, krukor av varierande storlek för sådd och plantering, odlingslådor, vattenkanna, planteringsspadar, planteringsjord, gödsel, lecakulor och sist men inte minst – fröer.

Mer än ett hus för växter

Sitta utomhus, inomhus eller mitt emellan? Många väljer att göra mer än att odla i sina växthus. Har man valt en större variant får man kanske plats med ett middagsbord eller en loungemöbel, i en mindre variant ett kafébord med ett par stolar. Viktigt, när man vill använda sitt växthus som lusthus är att anpassa inredningen till de förutsättningar som finns. Eftersom växthus inte är en vattentät konstruktion är det viktigt att välja möbler och material som tål väta och fukt, alternativt dynor och andra textilier som går att plocka in vid väder som medför fukt och kyla.